Opinie | ‘Sluit oudere garde niet buiten’

De Kijk van Dijk

“Opeens zag ik de ernst van de situatie in.” Daar zat ik dan, zeer onverwacht, naast een al wat oudere man over Heerenveen te praten (85 jaar vertelde hij trots). Zo’n man die je vaak op de tribune ziet, die vroeger al in het oude stadion zat. Je kan het je als jonge vent bijna niet meer voorstellen. Natuurlijk weet je dat Heerenveen een redelijk oud publiek heeft en het is ook de charme dat je nog een mooi avondje uit kan zijn bij het voetbal. Afgelopen zondag hadden zijn kleinzonen die in Noord-Holland wonen hem opgehaald om te genieten van een mooie uitwedstrijd en genoten had hij zeker.

Op het moment dat ik met hem sprak genoot meneer echter een stuk minder, en hij genoot vooral een aantal minuten niet meer van sc Heerenveen. Deze man op leeftijd moest voor een kaartje van zijn club, die dus al vele jaren van zijn leven zijn club was, naar het stadion. De club had het namelijk in het hoofd gehaald om niet meer via TicketBox te laten verlopen. Dit kan nu alleen nog maar via het internet, of bij de hoofdingang van het stadion. Dit heeft natuurlijk voor ons zijn voor en nadelen. Ik ben er ook voor dat de club hiervoor gekozen heeft, maar daar gaat het nu niet om.

Mijn gesprekspartner bleef maar over vroeger praten. Geweldige anekdotes en verhalen over de tijden met Foppe en Gertjan. Over de huidige mensen bij de club kon hij niets goeds vertellen. Het zag er naar uit dat de halve finale tegen PSV niet vanuit zijn vaste stoeltje bekeken kon worden. Daar had hij geen goed woord voor over. Dat waren acties ‘van niets’. Via internet was er bekend gemaakt dat de samenwerking met TicketBox was beëindigd en dat de seizoenskaart opgewaardeerd kon worden voor de extra wedstrijden. Maar ja, zoals al duidelijk was, meneer had geen internet, want toen hij met pensioen ging was die onzin er nog niet. Dat vond hij ook niet erg.

Duidelijk was dat hij deze situatie wel erg vond, hij voelde zich buitengesloten bij de club die hij al zo lang een warm hart toe draagt. Ik begreep hem maar al te goed, buitengesloten worden na vele jaren thuis- en uitwedstrijden en met de jeugdelftallen mee te zijn geweest lijkt stank voor dank. De groep oudere mensen zonder internet die een plaatsje hebben op de tribune in het Abe Lenstra Stadion is in mijn beleving zeer fors. En deze groep hoor je niet zomaar buiten te sluiten.

Zo nu en dan rij ik met 2 van dit soort mannen mee naar het voetbal, wanneer mijn vader rechtstreeks vanuit het werk naar het stadion komt. De speeldata van het team worden van het internet gehaald en bij hun afgeleverd, zodat zij ook kunnen plannen. Dat de speeldata niet door de club uitgedeeld worden, is niet zo vreemd, maar de jonge lui denken er niet meer bij na dat er mensen zonder internet zijn. Het wordt maar zo gewoon gevonden. Volkomen logisch want iedereen groeit nu met internet op. Echter wordt het ook wel zo gewoon gemaakt. Je kunt er nu nog niet vanuit gaan dat iedereen maar internet heeft en vooral niet bij sc Heerenveen. We hebben gewoon een ouder publiek en zijn niet voor niets gewoon een dorpsclub.

Ik wil hier niet mee zeggen dat de club de beslissing moet terugdraaien, omdat ik het voordelen vind hebben. Daarentegen is het niet juist om mensen buiten te sluiten. Daarom stel ik voor dat iedere jonge supporter goed beseft dat er ook mensen zonder internet op de tribune zitten en ook graag op hun eigen stoel zitten bij bekerwedstrijden. Let daarom goed op in jullie omgeving. Wanneer er kaarten dienen te worden gekocht voor de oudere garde, doe dat dan gewoon. Deze mannen hebben deze club groot zien worden en hebben misschien ook wel meegeholpen de club op te bouwen. Laten we als twaalfde man niet alleen achter ons elftal te gaan staan, maar ook achter elkaar.

Gelukkig voor mijn gesprekspartner heeft een van de medewerksters van de club – “dot famke mei de bril” – het toch nog geregeld dat deze man op zijn eigen stoeltje de halve finale tegen PSV kan bijwonen.

- De Kijk van Dijk